söndag 23 januari 2011

På tigerspaning

I fredags kl 3 begav vi oss mot Kabini River Lodge för att åka på safari och spana på djur. Vid 22:30 var vi framme. En felkörning och en punktering gjorde att vi kom ca 1½ timme senare än vi skulle annars.

Efter 5½ timmes sömn (satt och drack vin med grannen) så väckte vi klockan 6 på morgonen för en jeepsafari. Jonas hade missat långärmad tröja (fastän jag sagt till att det nog kunde vara bra). Insvept i en handuk gick han ut för att vänta på bilen. Vår granne (som åkte till detta ställe en till två gånger i månaden) lånade ute en jacka till Jonas. Man åkte runt i en jeep i naturreservatet på grusvägar och spanade efter djur. Spooted deer (rådjur med prickar) i massor, buffel, apor, påfåglar, vildsvin och olika fåglar.

Rätt som det var så såg vi en elefant inne i buskarna. Det var en stor hane med långa betar. När vi körde mot den på vägen så verkade den inte gilla det så den fällde ut öronen, började trumpeta och rusade mot oss. Bilen for iväg i en faslig fart. Jag hann inte ta några kort för jag hade fullt upp att hålla i Mira i den skumpande bilen. Den slutade ganaska fort och då stannade vi med bilen och kollade på den när den långsamt strosade in i buskagen igen. Lite väl spännande!
Frukost och sedan en kort båttur i en Coracle boat. Sedan försökte vi lägga oss för att sova. Det hade blivit fel med vår bokning genom agenten så vi var inte inbokade. Dom hade missat att boka in oss. Det var egentligen fullt men Lodgen lyckades fixa det på något sätt men vi fick byta rum. Så packa ihop, lyfta in barnen sovandes i bilen och byte av rum. Ingen av barnen vaknade som tur var.
På eftermiddagen så var det dags för Safari nr 2. Denna gång i en båt. Vi såg en elefanthane som kom strosande på stranden. Vi stängde av motorn och elefanten promenerade förbi utan att bry sig om oss. Vi såg en krokodil längre bort vid stranden. Vi låg där och kollade och plötsligt hör vi att det kommer en elefant inne i babun (det växte jättelika bambun överallt längst strandkanterna). Det är en elefanthona med sin unge (som enl guiden var ca 8 år). Dom kom ner till strandkanten och drack. Honan ”morrade” genom snabeln några gånger men sedan verkade den inte bry sig om oss. Rätt som det var så gick mamman ner i vattnet och ungen följde efter. Det var djupt så mamman kom nästan helt under ytan. Dom började simma över viken. Ungen kom helt under ytan när det var som djupast men den använde snabeln som snorkel hela tiden. Det kom en elefant till på andra sidan men den höll sig bakom en bambu hela tiden.
Morgonen efter var det dags för ytterligare en jeep safari. Det var något färre djur än dagen innan. Emellanåt så stannade vi för att lyssna efter varningsljud av apor och fåglar vilket skulle tyda på att det var en tiger eller leopard i närheten. Plötsligt var vi 4 jeepar på rad som stog och lyssnade. Apor och fåglar varnade och det var ”big cat” moment. Bara tigern/leoparden som saknades. Varningslätena tystnade och sedan hörde vi det igen fast längre bort. Vår guide körde iväg. Ut på vägen och in så att vi kom runt till andra sidan. Stannade och lyssnade. Rätt som det var så ropade han till att det var en hjort som sprang över vägen längre upp. Han gasade iväg och där kom tigern gåendes över vägen. Det var ganska långt bort så man såg den inte så bra. Den försvann i buskarna. Vi kom upp till stället där den försvunnit och där gick den. Långsamt gick den bortåt. Den vände sig en gång och tittade mot oss och sedan gick den långsamt vidare igen. Det kom två andra bilar insladdande precis när den försvann i buskagen. Det var troligtivs första och sista gången som man fick se en vild tiger!
På vägen tillbaka sa Mira att hon ville se en tiger till. Och ett lejon :-)
kram



Umesh fixar punkteringen

Ellie och Jonas på väg på tigerspaning

Härligt vacker tidig morgon

Spotted deer

En påfågelpojke visar upp sig för två tjejer

Elefanten som sekunderna innan rusade efter oss...
 
...när vi var tillräckligt långt bort så strosade den sakta iväg.

På en tur i en Coracle boat

Elefanthane på promenad på stranden
 
En mamma med sin unge kommer ner för att dricka...

...och bada...

...och för en simtur till andra sidan. Ungen simmar först med bara sin snorkel ovanför ytan.

En apa och ytterligare en elefant på ingång.
Mira på väg hem med båten och ....
 
... Ellie spelar lite

Träden står kvar sedan 40 år när dom byggde dammen och floden blev en sjö.


Också äntligen en livs levande vild tiger :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar