måndag 1 november 2010

Weekend in Mysore

I lördags så gav vi oss iväg i bilen för att åka till Mysore över helgen. En stad ca 14 mil söder om Bangalore. Ellie satt och gnällde och höll på ( jag sitter fram bredvid Umesh, sedan Jonas och Mira och längst bak Ellie i sin bakåtvända bilbarnstol). Vi sa att hon kunde få godis om en stund om hon skötte sig. Inte ens det funkade. Hon fick godis ändå efter en stund men fortsatte att gnälla. Efter en stund tog sig Jonas bak för att hitta hennes napp. Då upptäcker han att hon kräkts. Stackarn har varit åksjuk (hon gnällde när vi åkte till zoo’t en annan helg men vi trodde bara att hon tyckte att det var tråkigt att åka bil). Så det var bara att stanna, byta kläder, torka, ta loss och flytta stolen så att hon sitter bredvid Jonas istället. 30 min senare var vi på väg igen. Efter det gick det bra med henne på resan.
När vi kom fram till hotellet Lalitha Mahal Palace  där vi skulle bo så frågade dom efter våra pass och visum. Vi hade inte med oss några pass. Vi fick då inte checka in och fick inte bo där utan pass. Jonas blev arg och frågade efter chefen. Då började dom svamla om att vi kanske kunde faxa kopior istället. Så vi ringde till Bahvani som som tur var fortfarande var kvar i huset. Hon letade reda på passen i Jonas garderob, med hjälp av Umesh som fick prata med henne. Sedan sprang hon med dom till klubbhuset så att dom kunde faxa dom. Så allt löste sig och drygt en timme senare än beräknat var vi på vårt rum.
Sedan stannade vi till vid St Philomenas Church på väg till Krishnarajasagara Dam och Brindavan Gardens . Kyrkan var väldigt stor och fin och besöket avklarades ganska snabbt och barnen skötte sig exemplariskt.
På vägen till Brinadavan så körde vi förbi ett ”mejeri”. Ett litet vitmålat hus. Det var tydligen inlämningsdags för det var en massa folk som var på väg dit och därifrån gåendes eller cyklande med en liten mjölkspann. Det var små spänner som inte kan ha rymt mer än några liter. Det ni Arla! Undrar just hur sterilt och noggrant det är här. Jag undrar om Nestle som är en stor mjölkproducent här får sin mjölk från större gårdar eller från sådana här små inlämningsställen. Den mjölken vi använder är högpastöriserad och behöver inte vara kyld förrän den är öppnad.
Mellan kl 18:30 och 20:30 så skulle det vara ett fontän/ljusspel vid dammen. Vi kom lite tidigare och gick i trädgården och kollade på fontänerna. Man fick inte gå upp på själva dammen så vi fick aldrig se hur det såg ut på andra sidan.
Alla är som tokiga efter tjejerna. Dom vill fotograferas med dom, ta på dom, lyfta upp dom, nypa dom i kinderna mm. I början så tyckte vi och barnen att det var Ok men nu börjar det bli väl jobbigt. Varje utflykt skulle ta dubbelt så lång tid om vi skulle stanna för alla. Vi funderade på att trycka upp t-shirts med texten ”Photo 10 rupies” på men nu funderar vi istället på att skriva ”No pictures” och en bild med ett överkryssat barn på. Mira bruka säga till ”No” argt när det blir för mycket. Vi har lovat att skydda dom bättre i fortsättningen så att dom slipper att bli nypta i kinderna. Är ju inte speciellt roligt för stackarna.
När det började mörkna gick vi till ljus/vattenshowen. Vi missade första föreställningen. Det fanns läktare och det blev fullsatt och det satt människor på marken nedanför också. Fontänen var inte så jättestor också sprutade den på olika sätt och med olika färger till musik. Barnen tyckte att det var jätteroligt och det tyckte Indierna också.
På söndagen åkte vi upp till Chamundi hills . Utsikten var jättefin och vägen slingrade sig upp längst berget. Man kunde ta 1,511 trappsteg upp en del av vägen men vi tog bilen upp till toppen istället. Det var otroligt mycket folk där och en väldigt lång kö för att gå in i templet så vi hoppade över det. Det gick runt kossor överallt och när man kom lite utanför folksamlingen så fanns det en massa apor och ännu mer kossor.  Barnen tyckte att det var jätteroligt.
Sedan åkte vi ner igen för att kolla in Mysore palace . Vi lärde Umesh att man ska motorbromsa när man åker nedför berg. Jonas fick muta en vakt när vi skulle gå in i själva palatset för jag hade min kamera med mig. Man skulle tydligen lämna in den i ett inlämningsställe vid entrén till själva palatset men vi hade inte lust att gå ner dit igen.
Tillbaka till hotellet för att vila lite. När vi satt på vår balkong och drack ett glas vin så galopperade en apa förbi på avsatsen utanför balkongen. Jag kollade ut och såg att det var en till på väg så vi tog in barnen. Det kom ytterligare några mindre förbi och jag fortsatte att hålla koll.
Det har varit Dasara festival i Mysore så det var en marknad bredvid Mysore Palace så vi åkte dit och shoppade. Otroligt mycket folk och otroligt mycket grejor. En massa små stånd med allt möjligt, kläder, köksgrejor, leksaker osv. Det blev en ny kökskniv, popcorn, såpbubblor till barnen och varsin ballong. I och med Dasara festivalen så tänder de en massa lampor på Mysore Palace en timme på kvällen. 96.000 lampor. Ett under att det inte blir strömavbrott. Självklart så kollade vi in detta också.
Idag åkte vi till Devaraja Fruit & Vegetable Market. Oändliga rader med frukt, grönsaker, färgpulver. Vi köpte en del frukt. Det är inte mango säsong här så det är inte så lätt att få tag i men vi hittade en som hade det så vi köpte 2 kilo. Umesh följde för en gång skull med oss och det var nog bra så att dom inte försökte blåsa oss allt för mycket.
Umesh sov i bilen hela helgen. Dom hade ingen inkvartering för chaufförer på vårt hotell. Men det fanns någonstans där han kunde komma in och fixa till sig. Han får extra betalt från bilfirman som han jobbar för om han är utanför stan också fick han extra betalt av oss också. I början kändes det ju hemskt konstigt att han skulle sova i bilen man jag har pratat med andra här och det är så man brukar göra om dom inte har speciell inkvartering för chaufförer på hotellet som man bor på. Jag tyckte ju även att jag var snäll när han fick vara ledig när Jonas var bortrest men Jonas har pratat med honom och han har en fast del på lönen och sedan får han provision på hur mycket han kör. Så om inte vi ska ha honom så brukar han ta andra extrakörningar.
Bilder kommer imorgon!
kram
Den "fantastiska ljusshowen" och alla entustiastiska indier



En lastbil kommer lastad.

St Philomenas church

Vårt hotell

Kollar in fontäner

Klart alla vill fota :-)

Ellie spanar från bilen

Den fantastiska ljusshowen

Utsikten från vårt rum

utsikt från rummet. Berget längst till höger är Chamundi hills.

Liten kalv lite Ellie

Kollar du på mig?

Ellie

Utsikten från Chamundi hills. Vårt hotell är den stora vita byggnaden i mitten.

Umesh i fina vita byxor och skjorta. Mindre glada tjejer.

Det var bättre.



Tjjerna gör någon ritual

Kossor mitt ibland oss



Kolla in dom som står bakom tjejerna

Prinsessor på väg

Alla vi tre i droskan utanför hotellet.
Mysore Palace

Några av dom 96.000 lamporna



Mysore Palace helt upplyst.

Massor av fina färger på marknaden.

Ellie bland jättehögar med grönsaker.

Inte så bra att bära så kanske?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar