söndag 12 december 2010

På lunch hos Umesh

I veckan så blev vi inbjudna på lunch till Umesh, vår chaufför. Det var Jonas som lyckades med detta. Han sa något med att det skulle vara trevligt att se hur en riktig Indisk familj bor och vips så blev vi inbjudna. Han är ju bara 24 år och ogift så han bor med sina föräldrar. Det bestämdes att vi skulle komma på söndag på lunch. När jag var ute och åkt med honom i veckan så frågade han lite förbigående om vi gillade kyckling. En annan dag frågade han om vi gillade choklad eller jordgubbsglass. Så jag gissade att det skulle bli något med kyckling och sedan jordgubbsglass.
Jonas kollade med kollegorna vad som skulle vara en passande present att ta med sig. Kläder blev tipset. Så vi skickade Bahvani för att hjälpa oss att köpa en Sari (Indiskt klädesplagg som dom flesta kvinnor använder här, ett tygstycke som man vevar runt sig på något sätt) och ett par byxor till hans pappa. Hon köpte även en skjorta till honom. Vi visste ju inte hur dom såg ut så dom får byta om inte storlekarna passar.
Så imorse kl 11 (vi hann precis upp, ta ett bad, göra oss i ordning och äta frukost) så kom Umesh och hämtade oss. Han bodde ca en timme bort, söderut, nästan vid Bannerghatta zoo. Dom bodde på andra våningen i ett litet trevåningshus. Lägenheten var ca 40 kvm och hade ett allrum, två sovrum, ett litet kök, en liten toalett och ett bönerum. Det var litet men ändå trevligt och rent. Hans syster som gifte sig för ett år sedan var hemma på besök. Hon kan engelska men hans föräldrar kan ingen engelska. När Umesh sedan gifter sig så kommer hans fru att flytta in där och bo med dom. Fast Umesh var ute efter grannlägenheten som var något större som skulle bli ledig snart men den var dyrare så han försökte förhandla om priset.
För denna lägenheten betalar dom 4000 rupies i månaden (ca 650 kr). Deras inkomster är: Mamman 2500, Pappa 4000 och Umesh 7000. Hela familjen har alltså en inkomst på 2300SEK.
Vi blev erbjudna att sätta oss och fick läsk (Pepsi max som Umesh vet att vi dricker), sedan fick vi varsin öl (det är bara pappan som dricker i familjen och jag vet inte ens om han dricker öl), vi var väll sådär sugna på öl kl 12 till lunchen men tackade ändå ja för det var ju omtänksamt av Umesh att fixa det till oss. Sedan dukades det fram tallrikar. 4 st. Vi frågade om inte dom skulle äta men dom skulle äta efteråt. Sedan serverades det ris, chapati bröd, kycklingklubbor, en kycklingrätt, en kötträtt och en rätt med lamm. Till detta morötter, gurka, melon, ananas, papaya, vattenmelon och bananer. Till efterätt fick vi en söt indisk efterätt, några söta bollar i någon sockerlag, och sedan jordgubbsglass efter det. Hans pappa satte sig på sängen i deras sovrum och sneglade ut ibland, mamman och systern fixade i köket och Umesh satt med oss (fast åt ju inte). Lite annorlunda men nog inte så ovanligt här. Det kändes ju lite skumt att inte dom åt. Maten var god men för stark för barnen som knappt kan äta någon kryddad mat. Dom åt bröd, vattenmelon och glass.  
Pappan såg vi inte mycket av. Efter att vi ätit upp så lyckades han smita förbi oss och gick ut på avsatsen utanför lägenheten. Systern var trevlig och hans mamma var väldigt gullig också.
Det kändes verkligen som om dom hade ansträng sig för att det skulle bli bra och att vi skulle få sådant som vi gillar. Dom äter nog inte samma mängder av kyckling och annat kött eftersom det är ganska dyrt så vi fick ju väldigt mycket (fast vi åt ju självklart inte allt, vi ville ju att det skulle räcka till dom också sedan). Umesh berättade att han hade köpt kycklingen från ett bra ställe. När vi blev inbjudna så sa Jonas ju att vi inte tålde kran vatten och att han gärna fick ta från oss. Fast det behövdes inte sa han. Det var en från Jonas jobb som blev jättesjuk efter han varit på lunch hos sin chaufför. Inte för att dom är slarviga men dom sköljer ju mat i kranvattnet och det tål ju inte vi om det inte tillagas sedan. Än så länge så mår vi alla bra :-)
Både Umesh och hans mamma bad om ursäkt om det var något som inte hade varit bra. Vi tyckte att allt var jättebra och jag tycket att det var en fantastisk upplevelse att få komma och se hur dom bor och tycket att det var gulligt att dom ansträngde sig så mycket.
Vi får väll se om vi blir hembjudna till Bhavani också :-)
kram
Systern, pappan och mamman i allrummet

Umesh rum

Deras hus. Lägenhetern på andra våningen är deras. Hans mamma och syster står i trappan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar